Page 33 - Mode
P. 33

VAKSPECIALIST WORD JE NIET ZOMAAR
PASSENDE OPLEIDINGEN
De branche Fashion Sport & Lifestyle heeft grote behoefte aan vakspecialisten: échte vakmensen met kennis van het product én van verkopen. Maar vakspe- cialist word je niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen.
    De modedetailhandel (bestaande uit de mode-, sport- en schoenenbranche) oefent een enorme aantrekkingskracht uit op grote groepen mensen (vooral jongeren) die in de sector aan de slag willen. Wat wil je ook, met zo’n leuke sector?! Mooie producten, creatieve mensen, spannende uitdagingen en continue vernieuwingen. De branche staat nooit stil. En de wereld van de mensen die hier werken al evenmin.
Niemand krijgt vakmanschap in de schoot geworpen. Daar moet je voor studeren, in de praktijk verder leren en
je specialiseren. En dat gaat maar door, want leren houdt nooit op. Het productas- sortiment verandert immers ook continu, en de wensen van de consument staan al evenmin stil.
Wie bij wil blijven moet zich dus blijven ontwikkelen. Daarom is het zo jammer dat de werkgevers geen heil meer zien in het Sociaal Fonds Fashion Sport & Lifestyle, want uitgerekend deze organisatie heeft zich altijd ingezet voor – onder meer – gerichte opleidingsactiviteiten.
Sinds enige jaren staat er ook in de
wet dat werkgevers verplicht zijn hun medewerkers opleidingen of cursussen te laten volgen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun functie. Daarom staat hierover het volgende in de cao:
SCHOLING
Medewerkers die ten minste 1 jaar in dienst zijn, worden op hun verzoek in de gelegenheid gesteld zich te scholen tot op het niveau dat past bij het functieni- veau. Werkgevers kunnen deze scholing op hun eigen wijze faciliteren. Hierbij past het aanbieden van interne trainin- gen of het ondersteunen van deelname aan het MBO-onderwijs of een mix van deze twee mogelijkheden.
Dus je hebt er recht op! Vraag er daarom ook naar. Heb je echter nog geen idee welke opleiding of cursus je nu of straks wilt gaan volgen, dan biedt dit hoofdstuk je mogelijk inspiratie wat betreft de mogelijkheden waaruit je allemaal kunt kiezen.
  


   31   32   33   34   35